Grado Universitario en Diseño de Interiores (ESDAPC)

MENSTRUUS – Centre sanitari i educatiu

Menstruus és un Centre d'Equitat Menstrual que s'enfoca en l'atenció específica de la menstruació mitjançant un servei totalment gratuït i accessible.

Aquesta idea sorgeix de dues necessitats de millora social: la ruptura amb els tabú i creences falses sobre la menstruació i l’erradicació de la pobresa menstrual (econòmica, sanitària i mediambiental). Es basa en tres pilars imprescindibles: l’educació, la salut i la sostenibilitat.

Aquest CEM (Centre d’Equitat Menstrual) ofereix diversos serveis per a atendre tant persones que menstruen com les que no, segons les seves necessitats.:

— Consultes individuals ginecològiques i psicològiques.

— Espais salubres complets amb WC, lavabo i dutxes.

— Banc de productes d’higiene menstrual.

— Tallers, activitats, formacions i exposicions.

L’espai aquesta distribuït en tres plantes, cadascuna d’elles representant les diferents fases del cicle menstrual (fase folicular, ovulació i fase lútia), tant formalment com simbòlicament. El procés fisiològic es representa mitjançant espais principalment circulars o curvilinis a causa de la forma dels diferents elements que formen part de la menstruació com els fol·licles, els òvuls o el seu procés cíclic.

El disseny compta amb una gamma cromàtica protagonitzada pels tons vermellosos representant el fluid menstrual.

Consta d’una il·luminació perimetral que ressalta la presència d’aquests fol·licles. Els materials i les textures representen l’interior de l’aparell reproductor femení.

Concepte aplicat a la distribució

Planta soterrani – fase fol·licular – menstruació

El soterrani representa la fase fol·licular dins de la qual succeeix la menstruació. La fase fol·licular és el procés de creixement dels fol·licles ovàrics des de l’inici del sagnat fins a l’ovulació. Els fol·licles comencen a créixer quan es produeix un augment de la FSH (hormona fol·liculoestimulant) i aquests arriben a la superfície de l’ovari. El fol·licle de Graaf és l’únic que arriba a madurar completament i el que arriba a convertir-se en un fol·licle preovulatori final.En planta es representa a Graaf en el centre, l’únic fol·licle supervivent. Se situa en el centre perquè la forma del fol·licle sigui la protagonista de l’espai. En aquesta planta se situa el banc de productes d’higiene menstrual i el magatzem. Per a accedir a aquest servei és necessària l’entrada al fol·licle, dins del qual estan els taulells del banc de productes.

Planta baixa – fase ovulatòria

La planta baixa és la principal de CEM i per la qual s’accedeix. En aquesta planta està representada l’ovulació. És el procés en el qual el fol·licle de Graaf es trenca i l’òvul madur és expulsat del seu interior cap a la trompa uterina. En cada cicle menstrual, és alliberat un únic òvul, però a vegades pot ser que dos fol·licles ovulin, per tant, augmenta la probabilitat de tenir un embaràs de bessons.

En la planta es representa la ruptura del fol·licle mitjançant les formes circulars que delimiten el servei principal d’aquesta planta: les consultes. Existeixen dues consultes ginecològiques que representen el fol·licle, de les quals són expulsades dues consultes mèdiques de cadascuna, representant l’òvul madur.

En aquesta planta trobem la recepció, la sala d’espera, les consultes, i els lavabos i dutxes, i la bugaderia.

Planta entresolat – fase lútia

La fase lútia es representa en l’entresolat. Aquesta fase comença després de l’ovulació fins a la menstruació. El fol·licle trencat produeix dues hormones: els estrògens i la progesterona, que s’encarreguen que durant aquesta fase l’endometri (és el sagnat que es desprèn cada cicle durant la fase de la menstruació) creix i es prepari per a un altre cicle. Si es produeix un embaràs, es continuen produint aquestes hormones fins a la vuitena setmana. Si no es produeix l’embaràs, el cos luti desapareix.

En aquesta planta es representa el fol·licle trencat i la desaparició del cos luti mitjançant una distribució en funció de les cortines. Unes cortines que quan s’usen formen dos espais multifuncionals, en canvi, quan estan en desús es crea un únic espai. Aquesta planta està pensada com un espai flexible, que juga amb la creació de diversos espais, al mateix temps que la seva dissolució.

Més informació

Projectes d’alumnes